Παγωτό: Ανεβαίνουν οι τιμές και στα πατρινά ζαχαροπλαστεία

Το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί και οδηγεί σε ανατιμήσεις

Aν περίμενε κανείς ότι το παγωτό θα ξέφευγε από το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι γελασμένος. Οι άλλοτε προσιτές τιμές του παρελθόντος μοιάζουν με άπιαστο όνειρο και πλέον από φθηνό γλύκισμα έχει λάβει την ανιούσα.

Του Γιώργου Ηλιόπουλου

Οι αυξητικές τάσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν προκαλέσει προβληματισμό, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάσταση στο τέλος του καλοκαιριού. Πλέον οι αυξήσεις δεν είναι ανά μήνα αλλά εβδομάδα και ήδη η τιμή σε όλα τα παγωτά έχει ανέβει κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της αύξησης των πρώτων υλών.

Υψηλά λειτουργικά έξοδα

Μιλώντας στο Fineview.gr o Ταξιάρχης Κάππας, Πρόεδρος Καταστηματαρχών- Ζαχαροπλαστών Πάτρας αναφέρει: « Έχουν ανέβει τα λειτουργικά έξοδα αρκετά σε σχέση με πέρυσι. Το γάλα, το αυγό, οι ξηροί καρποί, συστατικά απαραίτητα για ένα παγωτό έχουν ανέβει. Επίσης η σοκολάτα έχει αυξηθεί κατά 25% αλλά και το φιστίκι. Μιλάμε πάντα για φρέσκο και ποιοτικό παγωτό στα ζαχαροπλαστεία. Εάν έχετε διαπιστώσει, ένα ζαχαροπλαστείο πουλάει από 18 έως 22 ευρώ το κιλό. Τα παγωτά του κιλού σε περίπτερα ή πολυκαταστήματα είναι 33 ευρώ το κιλό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά, γιατί σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για κατασκευή με φυτικά και συντηρητικά και όχι με φρέσκο γάλα».

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΚΑΠΠΑΣ

Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι ακόμη η κατάσταση είναι ελεγχόμενη από τους ζαχαροπλάστες όμως οι πιέσεις που δέχεται ο κλάδος είναι συνεχείς.

«Έχουν ανέβει τα λειτουργικά έξοδα, όπως οι εργοδοτικές εισφορές, έχει αυξηθεί και το ρεύμα σε όλα τα στάδια της παραγωγής» εξηγεί ο κ. Κάππας. Ειδικότερα, το ενεργειακό κόστος, τα ενοίκια, η συντήρηση εξοπλισμού και οι ασφαλιστικές εισφορές προσωπικού οδηγούν σε ανατιμήσεις την τελευταία τριετία έως και 38% στα χειροποίητα παγωτά.

Οι τιμές ανά μπάλα ξεκινούν από 2 ευρώ, ενώ υπάρχουν και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί που έχει εκτοξευθεί στα… 4 ευρώ. Και βέβαια η τιμή είναι συνάρτηση και της γεύσης που επιλέγει ο καταναλωτής. Οι πιο απλές, όπως βανίλια και σοκολάτα, διατηρούνται στα χαμηλότερα επίπεδα, όμως για παρφέ γεύσεις με ξηρούς καρπούς, φρούτα ή κομμάτια σοκολάτας, η τιμή κατά μέσο όρο αυξάνεται κατά 20 λεπτά επιπλέον.

PAGOTO ICE CREMA 1

Τα χύμα παγωτά παρουσιάζουν αισθητές αυξήσεις τιμών, αφού φέτος οι τιμές κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 16,50€ έως 20€ το κιλό, σε αντίθεση με πέρυσι που ξεκινούσαν από 15€ έως 18,50€.

Για το επόμενο διάστημα επικρατεί προβληματισμός στον κλάδο, καθώς αυτή την περίοδο κάθε χρόνο οι τιμές στα γαλακτοκομικά που είναι συστατικά των πρώτων υλών γα το παγωτό έπεφταν. Φέτος για πρώτη χρονιά παρουσιάζεται αύξηση και είναι κάτι που εντείνει τους φόβους για περαιτέρω ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν το επόμενο διάστημα.

«Οι συνθήκες δεν είναι όπως τις γνωρίζαμε. Οι αλλαγές στις τιμές καταγράφονται μέρα με την ημέρα, όταν είχαμε συνηθίσει ανά βδομάδα με βδομάδα» καταλήγει ο κ. Κάππας. Και οι αυξήσεις είναι μεν μικρές, όμως αθροιζόμενες εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής στο σύνολό του.

Από την άλλη για όσους επιλέγουν συσκευασμένο παγωτό έχει διαπιστωθεί και μείωση στις ποσότητες των συσκευασιών σε σχέση με άλλες περιόδους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται χρήση απομίμησης σοκολάτας αντί αυθεντικής ώστε να συγκρατηθεί το κόστος.

Ειδήσεις και νέα από Πάτρα και όλη την Ελλάδα. Η άλλη ματια στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 242001