Φαρμάκης: «Δεν αρκεί η ένταξη, αλλά η ωριμότητα για την υλοποίηση»

Ότι η Περιφέρεια είχε ενταγμένα έργα στον προϋπολογισμό της τα οποία όμως ήταν ανώριμα από άποψη υλοποίησης, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, στη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσιάζοντας το πλαίσιο έργων και δράσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Φαρμάκης, «είχα ένα πολιτικό δίλιμμα. Αντί να επιλέξουμε να γκρεμίσουμε και να βγάλουμε τα ανώριμα, αποφασίσαμε συνειδητά να ωριμάσουμε τηρώντας στο έπακρο τις διαδικασίες , ειδικά εκείνα που είναι εμπροσθοβαρή και οδηγούν σε αλλαγή ταχύτητας. Πολλά έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές. Το θέμα είναι ότι για να γίνει ένα έργο πρέπει να ωριμάσει. Σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε από την πρώτη ημέρα. Στόχος να θέσουμε σωστές προτεραιότητες και να κάνουμε όλα αυτά που θα ξεκολλήσουν τα έργα. Να το θέσω πολύ απλά. Προχωρήσαμε κτίσιμο συνεργασίας με Δήμους Περιφέρειας με κανόνες και μέθοδο. Οι Δήμοι έπαιξαν το ρόλο που τους αρμόζει. Ως γνώστες των αναγκών τους» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.

Τόνισε επίσης ότι πλέον «η Δυτική Ελλάδα διαθέτει έναν συγκροτημένο οδικό χάρτη ανάπτυξης. Ένα ρεαλιστικό και εμπροσθοβαρές σχέδιο που θα σπάσει τη θηλιά κατακερματισμού των έργων, πρόκλησης ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων αλλά και απόστασης μεταξύ οραμάτων και επιτεύξιμων στόχων».

Παρατήρησε ο τι κανένας δεν μπορεί να κρύψει τις δυσκολίες της φετινής χρονιάς με μία οικονομία που από 3% ανάπτυξη θα κινηθεί σε βαθιά ύφεση σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο ίδιος κάνει – και θα συνεχίσει να κάνει – αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

«Θα κάνουμε έργα με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και υψηλή προστιθέμενη αξία. Γι’ αυτό και είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες λόγω της παγκόσμιας κρίσης, η Δυτική Ελλάδα μπορεί να βγει πιο ισχυρή και από ουραγός να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια ανάπτυξης» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης, το Πρόγραμμα αγγίζει τα 600 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 128 εκ. ευρώ αφορούν νέα έργα που εντάχθηκαν στο πολύ μικρό διάστημα των 8 μηνών θητείας της νέας Περιφερειακής Αρχής. Προηγουμένως υπήρξε εξορθολογισμός του υφιστάμενου Προγράμματος και λεπτομερής εξέταση όλων των έργων σε απόλυτη συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξοικονομήθηκαν ήδη 96 εκ. ευρώ, τα οποία μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν φτάσει τα 160 εκατ ευρώ, προσθέτοντας και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο στην Περιφέρεια.

«Δεν είμαι από τους ανθρώπους και τους πολιτικούς που θα πουν ότι παραλάβαμε καμένη γη. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι η εικόνα της Περιφέρειας σε όλα τα επίπεδα προγραμματισμού θύμιζε έναν οργανισμό με στρατηγική προηγούμενων δεκαετιών, με έργα πολυδιασπασμένα, χωρίς ενιαία στρατηγική» τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση, τελικά αποτυπωνόταν στους δείκτες που έφεραν τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη δεύτερη χειρότερη θέση σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στην τρίτη χειρότερη θέση σε ποσοστά ανεργίας, ενώ παράλληλα εμφάνιζε χαμηλή απορροφητικότητα πόρων και χαμηλό δείκτη οικονομικού κλίματος, μη φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, όπως και εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις στους δείκτες ψηφιακού μετασχηματισμού και υιοθέτησης των αρχών της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

farmakis 2farmakis

Πληρωμές μόλις στο 35% των έργων

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η νέα Περιφερειακή Αρχή παρέλαβε ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 570.287.742,17 ευρώ σε ενταγμένα έργα, όμως οι πληρωμές δεν ξεπερνούσαν το 35%. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η δημιουργία μίας μεγάλη «ψαλίδας» μεταξύ προϋπολογισμού και υλοποιημένων έργων, γεγονός που ενέτασσε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην τρίτη και χειρότερη κατηγορία, επιβάλλοντας έναν «κόφτη» στα νέα έργα που θα μπορούσε να εντάξει, αφού για κάθε 2 εκ. ευρώ πληρωμών, μπορούσε να εντάσσει μόνο 1 εκ. ευρώ σε νέα έργα.

«Με τις κατάλληλες κινήσεις και έπειτα από συνεχείς συναντήσεις με το υπουργείο καταφέραμε να τροποποιήσιμε  λίγο τη μεθοδολογία και να μπορέσουμε να μπούμε στη δεύτερη κατηγορία δηλαδή στο δείκτη 1:1,5, κερδίζοντας δημοσιονομικό χώρο» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια υπήρχαν δύο επιλογές: Είτε να απενταχθούν όλα τα ανώριμα έργα, είτε να καταβληθεί προσπάθεια γρήγορης ωρίμανσης των έργων.

Επίσης, όπως τόνισε, οι προτεραιότητες που τηρήθηκαν στην χρηματοδότηση των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι:

– Η εξόφληση των υποχρεώσεων εντός του εγκεκριμένου προϋπολογισμού, όπως και αυτών που απορρέουν από δικαστικές ή διαιτητικές αποφάσεις ή από οφειλές προηγουμένων ετών

– Η εκτέλεση των εν εξελίξει έργων με πιστώσεις που ανταποκρίνονται στους διαθέσιμους πόρους του ΠΔΕ.

– Η άμεση ωρίμανση ενταγμένων έργων

– Η έμπρακτη συνδρομή στην ωρίμανση έργων των ΟΤΑ Α’ Βαθμού μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας που έχει προβλεφθεί για τους μικρούς δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες

Ο τερματισμός του κατακερματισμού στα προτεινόμενα έργα 

Ειδήσεις και νέα από Πάτρα και όλη την Ελλάδα. Η άλλη ματια στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 242001