Μπορεί η Goldman Sachs να τηρεί στάση market-weight – στις ελληνικές μετοχές στο περιβάλλον των Αναδυόμενων Αγορών, εκτιμώντας πως ο Γενικός Δείκτης, σε ορίζοντα 12μήνου, θα κινείται στις 1.475 μονάδες, δηλαδή περίπου 8% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο υπογραμμίζει πως έχουν μπροστά τους έναν πιθανό πολύ ισχυρό καταλύτη ο οποίος θα οδηγήσει σε σημαντικό ράλι, “ακυρώνοντας” ουσιαστικά αυτό το βασικό της σενάριο.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει σε νέα της έκθεση, οι ελληνικές μετοχές θα είναι από τους μεγαλύτερου ωφελημένους σε περίπτωση που τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μάλιστα, οι κλάδοι που θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση σε εαυτό το σενάριο, όχι μόνο σε σχέση με το σύνολο της ελληνικής αγοράς, αλλά και σε σχέση με τις Αναδυόμενες Αγορές συνολικά, είναι τα ελληνικά telecoms και τα ελληνικά utilities.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Goldman Sachs όσον αφορά τις γενικότερες προοπτικές των Αναδυόμενων Αγορών, παρά την αυξημένη αστάθεια της αγοράς και τις μετατοπίσεις της εμπορικής πολιτικής από την κυβέρνηση Τραμπ, οι μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών σημείωσαν άνοδο 5% από τις αρχές του έτους. Το ασφάλιστρο κινδύνου έχει μειωθεί σε όλους τους κυκλικούς κλάδους και αγορές της περιοχής, με την Κίνα, τη Νότια Αφρική και τη Λατινική Αμερική να έχουν σημειώσει άνοδο 13-20% τον τελευταίο μήνα. Ενώ οι αγορές παραμένουν ευάλωτες σε κάθε αναζωπύρωση των δασμολογικών φόβων, η Goldman βλέπει περιθώρια για περαιτέρω ανοδική πορεία στην Κίνα, με βάση την υψηλή μονοψήφια αύξηση των κερδών, την επαρκή δημοσιονομική στήριξη και το μέτριο re-rating σε όρους P/E στο βασικό της σενάριο.
Επιπλέον, όπως προσθέτει, έπειτα από ένα ράλι 10% την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές της Κίνας που επωφελούνται το περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη “έτρεξαν” κατά 12% ακόμη. Το ράλι στην τεχνολογία της Κίνας θα μπορούσε να συνεχιστεί, δεδομένου του ευρύ discount αποτίμησης και του μεγάλου περιθωρίου για “κάλυψη” των επιδόσεων μεταξύ των μετοχών τεχνολογίας της Κίνας και των τεχνολογικών μετοχών καθώς και των μέτοχών που επωφελούνται από την τεχνητή νοημοσύνη των ΗΠΑ.
Ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία;
Παράλληλα η Goldman κοιτάζει τις επιπτώσεις για την περιοχή των emerging markets, από τον πιθανό τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Όπως εξηγεί, με τις αυξανόμενες προσδοκίες της αγοράς για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, εξετάζει τους πιθανούς δικαιούχους εντός του περιβάλλοντος των Αναδυόμενων Αγορών.
Αν και το αποτέλεσμα των συνομιλιών είναι αβέβαιο, οι αναλυτές εμπορευμάτων της αμερικάνικης τράπεζας πιστεύουν ότι μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πτώση στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (TTF).
Ειδικότερα, όπως έχουν επισημάνει, πιθανότατα θα αύξανε την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μειώνοντας τις βραχυπρόθεσμες τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κατά 15%-50% και επιταχύνοντας τη μακροπρόθεσμη πτώση που βλέπει η ‘ίδια στις τιμές του TTF. Οι αναλυτές εμπορευμάτων της αμερικάνικης τράπεζας πιστεύουν ότι ο πιο σημαντικός αντίκτυπος στα εμπορεύματα θα ήταν η πτωτική πίεση που θα ασκηθεί στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου – και, ως εκ τούτου, στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. “Οι αναλυτές μας πιστεύουν ότι μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία που περιλάμβανε υψηλότερες ροές φυσικού αερίου με ρωσικό αγωγό μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη θα διευκόλυνε την αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του όγκου αερίου, θεωρούν ότι αυτό θα επιτρέψει στις τιμές TTF να κινηθούν χαμηλότερα”, επισημαίνει η Goldman.
Έτσι, εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας αποκατασταθούν στους μέτριους όγκους που παρατηρήθηκαν το 2023 και το 2024, αυτό θα σήμαινε ότι η τιμή του TTF θα είναι κοντά στα 44 ευρώ/MWh.
Εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας επανέλθουν σε αυτό που παρατηρήσαμε το α’ εξάμηνο του 2021, τρεις φορές περισσότερο από τους όγκους του 2024, τότε η τιμή του TTF θα υποχωρήσει κοντά στα 25 ευρώ/MWh φέτος.
Εντός του περιβάλλοντος των Αναδυόμενων Αγορών, οι μετοχές στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Τουρκία είναι πιο ευαίσθητες και συνεπώς θα μπορούσαν να είναι οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, τονίζει η Goldman.
Οι ευρωπαϊκοί τομείς των Αναδυόμενων Αγορών με αρνητικό beta στις τιμές του φυσικού αερίου, με φθηνές αποτιμήσεις και σημαντική υποαπόδοση κατά τη διάρκεια της αρχικής ρωσικής εισβολής το 2022 θα μπορούσαν δυνητικά να υπεραποδώσουν, όπως σημειώνει η Goldman Sachs.
Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως οι τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Ελλάδας καθώς και ο κλάδος των πρώτων υλών της Νότιας Αφρικής προβάλλουν ευνοϊκότερα σε αυτήν τη μέτρηση.
Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, η Goldman τηρεί long Θέσεις στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Τουρκία έναντι short θέσεων στις αγορές της Βραζιλίας, της Χιλής και της Αιγύπτου.
Για περισσότερες ειδήσεις, ακολουθήστε μας εδώ!
Για συνεχή ενημέρωση, πατήστε εδώ