Η Αχαΐα είναι μία από τις πιο προικισμένες περιοχές της Ελλάδας όσον αφορά την αμπελοκαλλιέργεια, έχει τέσσερις οίνους ΠΟΠ (διεκδικώντας κι άλλους) και πολλούς ΠΓΕ.
Ξεκινώντας από μικρά υψόμετρα γύρω από την Πάτρα (π.χ. στο Ρίο), η μαυροδάφνη και το λευκό μοσχάτο δίνουν τους γνωστούς γλυκούς οίνους. Από καλά καλλιεργημένους αμπελώνες και τα χέρια ανάλογων οινοποιών μπορούν να φτάσουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ποιότητας.
Σαφώς, εδώ υπάρχουν και ροδίτες με πολύ υψηλές στρεμματικές αποδόσεις και αναμενόμενα ξηρά κρασιά, αλλά ανάλογους αμπελώνες συναντάμε σε όλη την Ευρώπη. Ανεβαίνοντας υψόμετρο, ο ροδίτης και άλλες ποικιλίες δίνουν σχετικά ογκώδη κρασιά.
Εκεί, όμως, που ο αμπελώνας της Αχαΐας δίνει ρέστα είναι στα πιο ανατολικά ορεινά και συγκεκριμένα στις Πλαγιές Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Πρόκειται για μερικά από τα καλύτερα και πλέον ευεργετημένα οινοπέδια της χώρας (μεγάλο υψόμετρο, μελτέμια, θαλάσσιοι όγκοι κ.ά.). Γι’ αυτό, οι ροδίτες και άλλες λευκές και ερυθρές ποικιλίες ωριμάζουν εκεί σταδιακά και δίνουν ξεχωριστά λευκά κρασιά εξαιρετικής κομψότητας και δυναμικού αρωμάτων και παλαίωσης. Επίσης, η βιολογική καλλιέργεια ευνοείται, ενώ δεν λείπουν και οινοποιοί που χρησιμοποιούν ήπιες μεθόδους οινοποίησης. Έτσι, ούτε τυχαίο είναι, ούτε άδικο που η εν λόγω ζώνη θα μπορούσαν να διεκδικήσει δική της ΠΟΠ.
Από την άλλη μεριά, ιδιαίτερη μνεία αξίζει η ομορφιά του τοπίου, που μόνο από αεροφωτογραφίες ξεδιπλώνει το μεγαλείο της (βλ. βίντεο). Πολλά είναι, όμως, και τα εκτός τοπίου οινοτουριστικά ενδιαφέροντα της περιοχής, όχι μόνο λόγω των ευαισθητοποιημένων οινοποιών και των επισκέψιμων ιδιοκτησιών τους. Φαράγγια, σπήλαια, χιονοδρομικό κέντρο, μονές, γραφικά χωριά, μεγάλες πόλεις (της Πάτρας, με το καρναβάλι της, συμπεριλαμβανομένης) και βέβαια δεκάδες οινοποιίες διαφόρων μεγεθών και στυλ είναι οι συνιστώσες. Η οινοτουριστική συνισταμένη άκρως ελκυστική, καθιστά την Αχαΐα προορισμό για κάθε οινόφιλο και όχι μόνο.
Πηγή: Vinetum