Μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον πλούτο και το δυναμικό των σπάνιων γηγενών ποικιλιών της αχαϊκής γης είχαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην Οινική Συνάντηση Δυτικής Ελλάδας – Wine Meeting, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, στον χώρο του Tulum Casa Mexico, στα Υψηλά Αλώνια.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τέσσερα καταξιωμένα οινοποιεία της Αχαΐας – οι Αμπελώνες Αντωνόπουλου, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, η Οινοποιεία Παρπαρούση και το M20 Winery – τα οποία παρουσίασαν στο κοινό σπάνιες και ξεχωριστές ποικιλίες, προβάλλοντας τη δυναμική και τον πλούτο του αχαϊκού αμπελώνα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, κ. Τάκης Παπαδόπουλος ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να δώσουν ώθηση και εξωστρέφεια στον οινικό τομέα της Δυτικής Ελλάδας. Επίσης παρέστη η Γενική Διευθύντρια της Αχαΐας Αναπτυξιακής, κ. Ηρώ Τσιμπρή, που τόνισε ποιες δράσεις θα ακολουθήσουν από την εταιρεία με στόχο την ενίσχυση του οινοτουρισμού και κυρίως της ανάδειξης του μοναδικού πλούτου του αχαϊκού αμπελώνα.
Ακολούθησαν παρουσιάσει Γηγενών Ποικιλιών:
- Σιδερίτης – Οινοποιία Παρπαρούση:
Η κ. Δήμητρα Παρπαρούση, του ομώνυμου οινοποιείου, μίλησε για την ιστορική ποικιλία Σιδερίτης, την οποία το κτήμα καλλιεργεί και οινοποιεί τα τελευταία 40 χρόνια. Με χαρακτηριστική οξύτητα και μεταλλικότητα, ο Σιδερίτης δικαίως έχει αποκτήσει ξεχωριστή θέση στον οινικό χάρτη της Αχαΐας και αποτελεί μια ποικιλία συνυφασμένη με το συγκεκριμένο οινοποιείο τόσο σε λευκή όσο και ροζέ οινοποίηση. - Λαγόρθι – M20 Winery:
Ο κ. Δημήτρης Σταΐκος, ιδρυτής του οινοποιείου M 20 στην Αιγιάλεια, αναφέρθηκε στη σπάνια ποικιλία Λαγόρθι, η οποία αν και ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα, τα φρουτώδη αρώματα και την κομψότητά της, παραμένει περιορισμένη στην παραγωγή. Το M20 Winery παρουσίασε τη μοναδική μονοποικιλιακή εμφιάλωσή της, ενισχύοντας το ενδιαφέρον για την ανάδειξή της. - Σκιαδόπουλο – Αμπελώνες Αντωνόπουλου:
Ο οινολόγος κ. Σωτήρης Καραγιάννης των Αμπελώνων Αντωνόπουλου παρουσίασε τη σπάνια ποικιλία Σκιαδόπουλο, με καταγωγή από τη Ζάκυνθο, η οποία πλέον καλλιεργείται με επιτυχία και στην Αχαΐα. Είναι μια ιδιαίτερα κομψή ποικιλία, όπου η δύναμη αλλά και η φινέτσα συνυπάρχουν , ένα κρασί που αναδεικνύει τη δυναμική του αχαϊκού αμπελώνα. Πρόκειται για μια περιορισμένης παραγωγής οινοποίηση που το οινοποιείο έκανε για να διαπιστώσει πώς η ποικιλία εκφράζεται και αναπτύσσεται στα εδάφη της Αχαΐας. - Μαύρο Καλαβρυτινό & Ξηρή Μαυροδάφνη – Κτήμα Μέγα Σπήλαιο:
Ο κ. Σπύρος Λεμάνης , υπεύθυνος οινοτουρισμού του Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, παρουσίασε το Μέγα Σπήλαιο ερυθρό, ένα κρασί blend από δύο τοπικές ποικιλίες:Μαύρο Καλαβρυτινό (60%) και ξηρή Μαυροδάφνη (40%). Με βαθύ κόκκινο χρώμα, πλούσια αρώματα μαύρων φρούτων, υψηλές τανίνες , το κρασί αυτό κατέδειξε το δυναμικό παλαίωσης που έχουν οι συγκεκριμένες ποικιλίες αλλά και την δυνατότητα έκφρασή τους στα υψόμετρα των Καλαβρύτων και της Αιγιάλειας.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει ελεύθερα όλα τα κρασιά και να συνομιλήσει ταυτόχρονα με τους εκπροσώπους του κάθε οινοποιείου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιόπουλος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, επιστημονικού κόσμου όπως η κ. Μαρία Φιλοπούλου, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο κ. Μάριος Πραπόπουλος, υπεύθυνος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Γενική Γραμματέας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Ευτυχία Μπάρλου, ο εκδότης του Περιοδικού «Πατρινόραμα» κ. Θεόδωρος Παπαβασιλείου, o χημικός-οινολόγος κ. Μάκης Κουλούρης, ο κ. Αργύρης Αγγελόπουλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας καθώς και πολλοί φίλοι του κρασιού, όπως η κυρία Αλεξάνδρα Φραίμη κ.α.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας.








