Ρύζι που εκπέμπει λιγότερο μεθάνιο ανέπτυξαν ερευνητές

Η ποικιλία εκπέμπει 70% λιγότερες εκπομπές μεθανίου

Το ρύζι αποτελεί βασικό τρόφιμο για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Το πρόβλημα είναι ότι η καλλιέργεια του ρυζιού στη σημερινή της μορφή εκπέμπει μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ένα επιβλαβές αέριο του θερμοκηπίου. Αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει, χάρη σε μια νέα ποικιλία ρυζιού.

Το μεθάνιο είναι ένα επιβλαβές αέριο του θερμοκηπίου που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή περισσότερο από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα. Περίπου το 12% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου μπορεί να αποδοθεί στην καλλιέργεια ρυζιού. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, οι εκπομπές μεθανίου από την καλλιέργεια ρυζιού είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά, αφού το ρύζι αποτελεί σημαντικό βασικό τρόφιμο για την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μεθάνιο – το υποτιμημένο αέριο του θερμοκηπίου 

Αυτός είναι αρκετός λόγος για τους επιστήμονες να ερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις για την καλλιέργεια του ρυζιού που είναι φιλικότερες προς το κλίμα. Οι ερευνητές με επικεφαλής την Άννα Σνούρερ, καθηγήτρια Μικροβιοτεχνολογίας στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών, κατάφεραν τώρα να δημιουργήσουν μια ειδική ποικιλία ρυζιού. Υποστηρίζουν πως εκπέμπει έως και 70% λιγότερες εκπομπές μεθανίου σε σύγκριση με τις συμβατικές ποικιλίες ρυζιού, ενώ η απόδοσή του είναι πάνω από τον μέσο όρο των σημερινών ποικιλιών ρυζιού.

Το ρύζι δεν εκπέμπει μεθάνιο, σημειώνει η ερευνήτρια. Το επιβλαβές αέριο του θερμοκηπίου το παράγουν οι μικροοργανισμοί που ζουν στο έδαφος. Αυτοί οι μικροοργανισμοί αντλούν τροφή από τις οργανικές ενώσεις που παράγονται από τις ρίζες του φυτού του ρυζιού. Όσο περισσότερη τροφή λαμβάνουν οι μικροοργανισμοί από το φυτό του ρυζιού, τόσο περισσότερο μεθάνιο παράγουν.

Ως εκ τούτου, στόχος της ομάδας της Σνούρερ ήταν να εξακριβώσει ποιες χημικές ενώσεις περιέχονται στις εκκρίσεις των ριζών του φυτού του ρυζιού και μέσω ποιών οι μικροοργανισμοί εκπέμπουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μεθανίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οργανική ένωση που ονομάζεται φουμαρικό οξύ και βρίσκεται στις ρίζες των φυτών του ρυζιού, παίζει καθοριστικό ρόλο στις εκπομπές μεθανίου των μικροοργανισμών. Όσο περισσότερο φουμαρικό οξύ αποβάλλεται από τις ρίζες, τόσο υψηλότερες είναι οι εκπομπές μεθανίου που παράγουν οι μικροοργανισμοί, κατέληξαν.

Λιγότερο μεθάνιο από την καλλιέργεια ρυζιού: Τι πέτυχαν οι ερευνητές

Στην αναζήτησή τους για ένα φυτό ρυζιού που παράγει όσο το δυνατόν λιγότερες εκπομπές μεθανίου, οι ερευνητές βρήκαν αυτό που έψαχναν: μια παλιά ποικιλία. Το μόνο μειονέκτημα ήταν ότι δεν ήταν πολύ παραγωγική. Έτσι, οι ερευνητές έπρεπε να βρουν κάτι άλλο. “Πήραμε λοιπόν αυτή την παλιά ποικιλία και τη διασταυρώσαμε με μια σύγχρονη, πολύ αποδοτική ποικιλία ρυζιού”, εξηγεί η επιστήμονας.

Το αποτέλεσμα ήταν μια ποικιλία ρυζιού που εκπέμπει περίπου 70% λιγότερες εκπομπές μεθανίου και της οποίας η απόδοση είναι “ακόμη υψηλότερη από τον μέσο όρο”, όπως επιβεβαιώνει η Σνούρερ στη συνέντευξη της στο BR.

Το “νέο” ρύζι που εκτρέφεται από τους ερευνητές “δεν θα πρέπει να είναι πολύ ακριβότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος ρυζιού”, τονίζει η επιστήμονας. Αλλά “πρέπει ακόμη να πείσουν τους αγρότες να στραφούν σε αυτό το ρύζι που εκπέμπει λιγότερο μεθάνιο”, προσθέτει. Στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη τους, οι ερευνητές γράφουν ότι τα ευρήματα προσφέρουν “μεγάλες ευκαιρίες” για τον “αποτελεσματικό μετριασμό” των παγκόσμιων κλιματικών επιπτώσεων της καλλιέργειας του ρυζιού.

Για περισσότερες ειδήσεις, ακολουθήστε μας εδώ!

Για συνεχή ενημέρωση, πατήστε εδώ

Ειδήσεις και νέα από Πάτρα και όλη την Ελλάδα. Η άλλη ματια στην ενημέρωση.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 242001