H Πάτρα είναι η Silicon Valley της Ελλάδος και το μηνιαίο περιοδικό της εφημερίδας «Βήμα», το Startupper Mag, προχώρησε στο τελευταίο του τεύχος σε νέο αφιέρωμα για τα επιτεύγματα της αχαϊκής πρωτεύουσας, στον χώρο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας.
Αφορμή ήταν η πρόσφατη πώληση της Think Silicon στην Applied Materials, όμως δεν στάθηκε μόνο εκεί. Το περιοδικό έκανε ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα αναφερόμενο σε πολλές από τις εταιρείες που έχουν γεννηθεί στην Πάτρα και έχουν αναπτύξει την δράση τους στο εξωτερικό.
Παράλληλα έκανε ένα χρονικό του πως όλα ξεκίνησαν. «Όλα ξεκίνησαν το 1999 όταν η αμερικανική Atmel, με Έλληνα ιδρυτή, αποφάσισε να στήσει ένα ερευνητικό κέντρο δίπλα στο Πανεπιστήμιο – Πολυτεχνείο Πατρών με σκοπό την συν-ανάπτυξη τεχνολογιών και μάλιστα όχι όποιων και όποιων! Μεγάλα μέρη του γνωστού μας Wi-Fi και των μνημών Flash έχουν την ρίζα τους στην Πάτρα! Όπως και εξαρτήματα του iPhone.
Με το πέρασμα του χρόνου μια μικρή Σίλικον-Βάλει έχει ανθίσει και αναπτυχθεί στην περιοχή, από τσιπάκια υπολογιστών, οπτική αναγνώριση και ψηφιακές πλατφόρμες, μέχρι διαστημική τεχνολογία και τεχνολογίες υδρογόνου και όλα αυτά γύρω από τον Πανεπιστήμιο και hubs όπως το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, τα Corallia Clusters, τα νεώτερα Orange Grove, POS4Work, PatrasIQ, αλλά και μέσω founders Startups που “μεγάλωσαν” μέσα από την Atmel, εξελίχθηκαν και έκαναν τις δικές τους εταιρείες.
Αυτές οι Startups έφεραν νέες επενδύσεις σε τοπικά ταλέντα, νέες συνεργασίες, νέα exits, τα οποία προσελκύουν εταιρείες από το εξωτερικό και κάπως έτσι συνεχίζεται ο κύκλος της καινοτομίας στον χώρο των Startups.
Αν αυτός ο κύκλος γίνει οικοσύστημα και όλα τα μέρη, ταλέντα-πανεπιστήμια-ερευνητικά κέντρα-Incubators-επενδυτές-εταιρείες-κράτος “μιλάνε” μεταξύ τους την ίδια γλώσσα τότε έρχεται η λεγόμενη εκθετική ανάπτυξη όπως έχει συμβεί στο Ισραήλ» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Και καταλήγει: «Δυστυχώς οι αρμόδιοι, ειδικά από τη πλευρά του κράτους, δεν είδαν το παράδειγμα της Πάτρας και της Atmel και πως αυτό έχει προσφέρει, όλα αυτά τα χρόνια, στην ανάπτυξη ταλέντων αλλά και επιχειρηματικότητας υψηλής αξίας, για την περιοχή αλλά και για τη χώρα, η οποία αναζητά νέες παραγωγικές κατευθύνσεις που θα μας φέρουν έσοδα και άλλα πλεονεκτήματα έτσι ώστε να μη βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό ή την πρωτογενή παραγωγή σαν χώρα και ΑΕΠ.
Θέλουμε επειγόντως μια Atmel δίπλα σε κάθε πανεπιστήμιο σε κάθε πόλη της Ελλάδας, όπως έγινε πρόσφατα στα Ιωάννινα με την TeamViewer, και επιτέλους το κράτος να βάλει τις βάσεις για να γίνουμε οικοσύστημα! Όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους».