Ενεργό συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως προέκυψε στην τετράωρη σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εξειδίκευση στα κριτήρια για την επιλογή και την ένταξη των έργων, προμηθειών, μελετών που εντάσσονται στους στρατηγικούς άξονες του νέου προγράμματος ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Με την εξειδίκευση θα δοθεί η δυνατότητα στην Περιφέρεια να εξασφαλίσει μεγαλύτερη και πιο γρήγορη απορρόφηση χρημάτων για την κατασκευή σημαντικών έργων στη Δυτική Ελλάδα.
Στη σύσκεψη αναλύθηκε ο τρόπος και η διαδικασία υποβολής των προτεινόμενων δράσεων από την Περιφέρεια, τους δήμους και τις ΔΕΥΑ. Επίσης, έγινε ανάλυση στην τεκμηρίωση της σκοπιμότητας, το χρονοδιάγραμμα, την υπερχρέωση, τους δείκτες παρακολούθησης, τις συνοδευτικές δράσεις, τις δαπάνες για αγορά ή απαλλοτριώσεις γης, την ωρίμανση μελετών, τις πιθανές συνέργειες με άλλους φορείς κ.ά. Εκτός αυτών, συζητήθηκε και η δυνατότητα συμμετοχής με ιδίους πόρους (παράλληλη χρηματοδότηση) σε συνοδευτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποτελεσματική ολοκλήρωση των δράσεων.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και «τρέχουν» ήδη οι έξι πρώτες προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 1.140.000.000 €. Δικαιούχοι είναι όλοι οι δήμοι, οι Περιφέρειες της χώρας, οι ΔΕΥΑ, οι Σύνδεσμοι Υδρευσης, και θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Ο καταμερισμός προϋπολογισμού ανά πρόσκληση, για τις έξι πρώτες, έχει ως εξής:
Υποδομές ύδρευσης: 300 εκατομμύρια ευρώ
Βελτίωση υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης και λυμάτων με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: 150 εκατ. ευρώ
Αγροτική οδοποιία: 70 εκατ. ευρώ
Αστική αναζωογόνηση: 400 εκατ. ευρώ
Μελέτες έργων: 100 εκατ. ευρώ
Αντισεισμική προστασία: 40 εκατ. ευρώ.
Οπως συνέστησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στους αιρετούς της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίασης του «Α. Τρίτσης» στην Πάτρα, θα πρέπει να επιλέξουν συγκεκριμένες προσκλήσεις του προγράμματος που «ταιριάζουν» στο προφίλ τους (αγροτική οδοποιία, αστική αναζωογόνηση, αντισεισμική προστασία, δράσεις προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ, ψηφιακές υπηρεσίες κ.ά.).
Οι υπόλοιπες προσκλήσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα και ο καταμερισμός του προϋπολογισμού τους έχουν ως εξής:
Διαχείριση αστικών λυμάτων: 200 εκατ. ευρώ
Διαχείριση στερεών αποβλήτων: 220 εκατ. ευρώ
Αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος: 300 εκατ. ευρώ
«Εξυπνες πόλεις» (smart cities): 130 εκατ. ευρώ
Συντήρηση δημοτικών ανοικτών χώρων: 40 εκατ. ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ.